Image Alt

PIWOSTORIA

Double Wheat IPA

Powstanie piwa typu IPA datuje się na XVII wiek.

Początkowo był to brytyjski styl Pale Ale. W XIX w., uznawany za prekursora oraz popularyzatora George’a Hodgson’a z Bow Brewery zapoczątkował jego eksport.

IPA była wówczas wysyłana statkami do swojej kolonii – Indii

Aby przetrwać podróż, z czasem nabrała mocy oraz goryczki

Weissbier

To tradycyjne, piwo “Ale” bazujące głównie na pszenicy. Pochodzi z południowych Niemiec , a jego początki sięgają czasów średniowiecza

Ze względu na deficyt chleba, w 1447 roku Rada Miasta Monachium ogłosiła zakaz stosowania pszenicy przy warzeniu piwa

Po niemal 70 latach, już oficjalnie w 1516 roku książę Wilhelm IV wydał tzw. Edykt Reinheitsgebot (Prawo Czystości), który umożliwił wykorzystywanie wody, jęczmienia oraz chmielu do produkcji piwa

Dopiero w 1520 roku książę udzielił wyłączną zgodę rodowi szlacheckiemu Degenberg na warzenie piwa z wykorzystaniem pszenicy w okolicach Schwarzach

W 1602 roku, po śmierci ostatniego przedstawiciela rodu Degenberg decyzją księcia Maksymiliana Wittelsbach’a piwo pszeniczne mogło być warzone na szerszą skalę przez bawarskie browary

American Pale Ale

W Wielkiej Brytanii  piwem “Pale Ale” określało się piwa z angielskich browarów, które nie były tak ciemne, jak popularne w tych regionach Stouty

W latach ’60, XX w. w wyniku Piwnej rewolucji , która miała miejsce w Stanach Zjednoczonych  styl “Pale Ale” zyskał na popularności i przekształcił się w “American Pale Ale”, którego wyróżnikiem stały się nowofalowe amerykańskie chmiele

American IPA

Historia AIPA rozpoczyna się w 1975 roku, w San Francisco Uwarzone z okazji rocznicy rewolucji amerykańskiej zyskało sławę, dzięki mocno nachmielenemu smakowi

Prekursorem amerykańskiego browaru rzemieślniczy stało się piwo Anchor Liberty Ale. W jego procesie warzenia wykorzystywano wówczas chmiel odmiany Cascade, w postaci szyszek, które wzmacniały smak

Obecnie to najpopularniejszy nowofalowy styl piwa. Liczba nowych odmian amerykańskiego chmielu jest bardzo duża i rośnie z miesiąca na miesiąc dając szeroki wachlarz smaków

Foreign Extra Stout

To popularna w XVIII i XIX w. mocniejsza i bardziej chmielowa wersja piwa Stout

Oryginalnie określane jako “West India Porter”, w późniejszym czasie zyskało sławę jako Foreign Extra Double Stout

Po raz pierwszy uwarzone w 1801 roku. Charakteryzowało się wyjątkowo mocną chmielowością w celu nadania piwu indywidualnego smaku oraz przedłużenia daty przydatności do spożycia

Te cechy pozwalały przetrwać FES transport przez ciepłe wody w drodze do wybrzeży Afryki, Azji i Karaibów

Pils

Pilzner pierwszy raz uwarzony został w czeskim mieście Pilzno , w 1842 skąd pochodzi nazwa stylu. Była to prawdziwa rewolucja, gdyż po raz pierwszy na większą skalę użyto drożdży dolnej fermentacji, co odmieniło całą późniejszą historię piwowarstwa

Ówczesny burmistrz miasta – Martin Kopecký podjął się ratowania lokalnego piwowarstwa. Przekonał rajców miejskich, aby Ci zainwestowali pieniądze w stworzenie nowego browaru, który miałby powstać poza miastem

W związku z powyższym z Bawarii  sprowadzono 29-letniego mistrza browarnictwa Josepha Grolla.

Wykorzystał on z drożdże dolnej fermentacji oraz lokalne surowce (słód z morawskiego jęczmienia, Zatecki chmiel i Pilznerowską miękką wodę), aby stworzyć jasne piwo o czystym, złożonym słodowym smaku

Lager

To wywodzący się z Niemiec  rodzaj bawarskiego piwa, którego nazwa wywodzi się od niem. słowa “Lagern”, oznaczającego składować/leżakować

Aby zapewnić piwu właściwe warunki fermentacji zabierano beczki do mroźnych Alpejskich jaskiń , a następnie okładano je lodem z pobliskiego jeziora

Dopiero z początkiem XiX wieku bawarscy browarnicy zaczęli powszechnie praktykować przechowywanie beczek z piwem w chłodnych piwnicach

Wydłużono czas “lagerowania” trunku z wykorzystaniem drożdży dolnej fermentacji nawet do kilku miesięcy. dzięki czemu piwo klarowało się i nabierało pełni smak

Kufle do piwa

Historia kufli rozpoczyna się w średniowiecznej Europie, gdzie do spożywania piwa wykorzystywano dostojnych, wąskich i zarazem wysokich kubków wzorowanych na kształt wykorzystywanych przez plemiona germańskie rogów zwierzęcych

Kubki często wyposażone były w pokrywki, których celem było utrudnienie dolania do napoju trucizny

Dopiero pod koniec epoki średniowiecza zaczęto wykorzystywać “szklanice”, czyli kubki wykonane ze szkła, przyozdabiane farbami

Cylindryczny kształt naczynia, jakim posługujemy się obecnie, powstał w XVI wieku. W tym czasie kufle zostały spopularyzowane, dzięki czemu ozdobnym naczyniem mogły się cieszyć nie tylko zamożne klasy społeczne, ale również ubożsi

Pub'y

Pierwsze Pub’y powstały w Wielkiej Brytanii. Wzorowane na średniowiecznych gospodach, nazywane były początkowo “Public House”. Dopiero w XVII w. utarło się skrócone określenie “Public”, aby ostatecznie skrócić nazwę do “Pub”.

W czasach średniowiecza “Pub’y” pełniły rolę browarów wytwarzając swoje własne piwa. W XVIII w. podzielono Pub’y na “Free Houses”, które były niezależne od browarów oraz “Public Houses”, tradycyjnie warzące swoje własne piwo.

Podstawki pod piwo

Podstawki początkowo wytwarzano z blachy, ceramiki lub porcelany. Ich zadaniem było zabezpieczenie stołów przed zalaniem oraz ciężarem kufli

Dopiero w 1892 r. opatentowano podstawki wytwarzane z kartonu, których pomysłodawcą był Robert Sputh z Drezna (Niemcy).

Według Historyków Piwowarstwa, w Polsce pierwsze podstawki pojawiły się na stołach z początkiem XX w.

Zorientowano się, że stanowią one doskonałą powierzchnię reklamową, w związku z tym browary zaczęły drukować na nich własne logotypy

Obecnie podstawki stanowią u wielu hobby’stów przedmiot kolekcjonerski

Beczki

To najstarsze znane piwne opakowanie, którego początki istnienia datuje się na 1 w. p.n.e.

Używane przez Celtów służyły do przechowywania różnego rodzaju płynów oraz ziarna. Początkowo wyrabiane z suszonych na słońcu skorup dyń, gliny oraz skór zwierzęcych.

Celtowie szybko docenili praktyczność beczek i poprawili ich konstrukcję. Od tej pory zaczęto produkować je z trwalszych materiałów, aby wytrzymały transport.

W tym celu, wykorzystywano drewno dębowe, aluminium, a w późniejszym czasie stal kwasoodporną do produkcji tzw. Keg’ów.

Browary

Historycznie pierwsze browary powstały na terenie klasztorów ok. 1000 roku

Obecnie najstarszym działającym nieprzerwanie od 1040 roku browarem jest znajdujący się w Bawarskim mieście Freising – Weihenstephan

Z początkiem XIX w., wskutek sekularyzacji (oddzielenie w pełni browarnictwa od religii i produkcji piwa w klasztorach) rozwinięto przemysł browarniczy, rozpoczynając produkcję w samodzielnych fabrykach

Kapsle

Co wspólnego mają kapsle z maszynkami Gillette? Dowiedz się z naszej Piwostorii.

Kapsle zabezpieczają znaczną część piw butelkowanych. Ich wynalazcą był Amerykanin – William Painter – który w 1892 roku, w miejscowości Baltimore stworzył prototyp kapsla o nazwie Crown Cork, oznaczający w wolnym tłumaczeniu – „korek korona” .

Mimo, że kapsle Williama Paintera stanowiły rewolucyjne rozwiązanie, dopiero w latach 50-tych XX wieku zaczęto je stosować na masową skalę wraz z rozwojem automatyzacji rozlewu piwa .

Kapsle stanowiące produkt jednorazowego użytku przyczyniły się również do stworzenia jednorazowego ostrza maszynki do golenia. King C. Gilette – jeden z pracowników Paintera, zainspirował się pomysłem swojego pracodawcy i rozwinął dobrze znaną obecnie markę Gillette Polska.

Szklane butelki

Ten niepozorny przedmiot codziennego użytku powstał już w starożytności.
Z początku należał do towarów luksusowych, a technikę jego wyrobu znali nieliczni.

Przez wiele lat wytwarzano je w kolorowych barwach szkła. W XV wieku doszło do przełomu. Szklarze z Murano, we Włoszech wynaleźli technikę wytwarzania bezbarwnego szkła, które nazwali “Cristallo”.

W połowie XVII wieku angielskiemu lordowi Kenelmowi Digby 󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧udało się opracować wytrzymalszą strukturę szkła, a butelki przez niego wytwarzane zaczęto zabezpieczać korkiem.

Do stworzenia masowej produkcji butelek przyczyniła się XIX wieczna rewolucja przemysłowa . To właśnie dzięki niej, w 1903 roku, Amerykanin Michael Owens opatentował maszynę do produkcji butelek.

Piwo

Historia piwa rozpoczyna się ok. 10.000 lat p.n.e wraz z powstaniem chleba. Ówczesne piwo stanowiło efekt uboczny procesu przygotowywania pieczywa, a w jego skład wchodziły zalane wodą ziarna zboża.

Pierwsze zapiski nt. piwa pochodzą natomiast z glinianych tablic wykutych w Mezopotamii ok. 4000 lat p.n.e. To właśnie na terenie dzisiejszego Iraku. Sumerowie wpadli na pomysł i spisali przepis przygotowania piwa orkiszowego.

Przenieśmy się do Egiptu, gdzie piwo stanowiło równie ważną rolę co chleb. Potwierdzeniem tego niech będzie wymyślony specjalnie dla tego trunku hieroglif. W tamtym czasie stanowiło ono również walutę.

Jak wspominaliśmy w #12 odcinku Piwostorii, w średniowieczu powstały pierwsze podobne na kształt dzisiejszych browary. To właśnie Zakonnicy odpowiadają za wprowadzenie chmielu do produkcji opisywanego trunku.

Ciemne i zimne piwnice klasztorów stanowiły doskonałe miejsce do produkcji piwa. Dzięki nim, pozostawało ono dłużej świeże.

Uprawy chmielu

Niezwykle ciężko jest ustalić pochodzenie tej byliny. Roślina ta rośnie w obu Amerykach, Europie oraz Azji.

Pierwszą zorganizowaną uprawę datuje się na około 730 rok i miała ona miejsce na terenie dzisiejszych Niemiec.

Co ciekawe – W Polsce jest znany już od czasów plemion pogańskich, ale aż do XV wieku nie wykorzystywano go do produkcji piwa.

Początkowo włókna chmielu wykorzystywano w procesie wytwarzania lin, sznurów, czy płótna. Zielone liście rośliny służyły za to jako barwnik.

Puszki

Przechowywanie żywności oraz napojów w puszkach było popularne już w 1885 roku. W 1963 roku puszki nabrały współcześnie znanej nam postaci.

Ernie Fraze pracujący w firmie “Dayton Reliable Tool Company” wpadł na pomysł, który zaowocował stworzeniem tzw. zawleczki (elementu ułatwiającego otwieranie puszki). Wcześniej konieczne było użycie otwieracza.

W tamtym okresie nie była ona dość mocno przytwierdzona do opakowania, w związku z tym zrywała się przy otwieraniu. Usprawnione zawleczki stosowane już powszechnie w połowie lat 90′.

Etykiety

Pierwsze etykiety pisane były odręcznie i przymocowywane do butelek za pomocą sznurka. Stosowano je w aptekach, aby odróżnić znajdujące się w butelkach, czy słoikach lekarstwa, pomylenie których groziło uszczerbkiem na zdrowiu.

Następnie, w XVIII wieku pojawiły się etykiety, które zaczęto stosować do oznakowania win.

Na przełomie 1797 i 1798 roku, dzięki rozwinięciu się litografii (i techniki druku płaskiego) przez Aloisa Senefeldera, L.N. Robert w 1799 roku udoskonalił maszynę drukarską, która otworzyła horyzonty dla kolejnych rozwiązań.

Przełomem i krokiem milowym w stosowaniu etykiet było rozpoczęcie ich druku na papierze samoprzylepnym. Miało to miejsce w 1935 roku, a dokonał tego Amerykanin R. Stanton Avery.